pondělí 22. července 2013

Průvodce (ne zcela chudého) studenta po letní Ženevě II.

CERN
Jedním z míst, která v Ženevě určitě musíte navštívit je Centrum evropského jaderného výzkumu CERN. A protože ty nejlepší věci jsou zadarmo, jsou i všechny cernské prohlídky zdarma. Popisky na výstavách jsou v angličtině, francouzštině, italštině a němčině. Průvodci mluví anglicky a francouzsky, případně dalšími jazyky, dle svého původu. K návštěvě jsou tyto 3 lokality:
 


Výstava Vesmír
Nachází se uvnitř tzv. Glóbu naproti cernské vrátnici. Pokud vystoupíte z tramvaje na zastávce CERN, nemůžete ho minout. Expozice patrně nenadchne fyzikychtivé jedince, určitě ale oblaží návštěvníka z estetického hlediska. Více už neprozradím, jen, že v Glóbu všechno vybuchuje. Otevřeno je od pondělí do soboty od 10,00 do 17,00h.

Výstava Mikrokosmos
Vstup se nachází v cernské vrátnici, hned vedle obchodu se suvenýry. Výstava se snaží interaktivním způsobem přiblížit svět elementárních částic, některé z nich umožňuje dokonceI pozorovat. Pro děti jsou připraveny didaktické hry, pro dospělé potom informační audia a videa. Kdo chce, něco se přiučí, kdo nechce, otráveně projde výstavu během 10-ti minut. V současnosti se připravuje novější expozice, takže k vidění toho není tolik, kolik by mohlo, ale laikovi, který je v CERNu poprvé, to bohatě postačí. Otevřeno je od pondělí do pátku od 8,30 do 17,30 a v sobotu od 9,00 do 17,00.
 
Prohlídka s průvodcem
Máte-li o vědu opravdu zájem, můžete se objednat na prohlídku s průvodcem a to zde. Nejbližší volné termíny jsou přibližně za čtvrt roku. Prohlídky jsou vedeny v angličtině/francouzštině a trvají cca 3h. Prohlídku nedoporučuji dětem pod 13 let věku, starým osobám a ženám v pokročilém stadiu těhotenství.
Při prohlídce se seznámíte s principy urychlování částic a jejich detekcí. V současné době se chystá pravidelná odstávka urychlovače LHC a bude možné navštívit i podzemní prostory laboratoří. Je to jedinečná možnost, která stojí za to, protože kdy jindy uvidíte magnet, velký jako panelák? Kdy a jestli bude podzemí otevřeno se informujte e-mailem, nebo se to pokuste sami zjistit an stránkách CERN. Na prohlídku si vezměte uzavřenou obuv (žádné podpatky), pití, pas a já doporučuji malou svačinku, prohlídka je vyčerpávající. Zbaštěte ji někde venku, až se nebude nikdo dívat.

Po prohlídce je možnost navštívit CERNskou kantýnu, kde je v týdnu výběr z několika teplých jídel, přes víkend hranolky s klobásou a studený bufet. Jídlo s nápojem vás vyjde na 10-15CHF. Voda je zdarma.
 
Kdo má o CERN extra zájem, už si o něm všechno sám nastudoval a  má rýpavé otázky mimo obor běžné prohlídky, vždycky může najít kontakt na fyzika (nejlépa krajana) pracujícího v CERNu a formou e-mailu ho slušně požádat. Možná ho váš zájem i potěší.
Kdo pro změnu nemá čas a chtěl by se do CERNU podívat dříve, je tu ještě možnost 28. – 29. 9., kdy má CERN dny otevřených dveří pro veřejnost. Čekejte ale davy.

Příště přijdou na řadu památky a další požitky.

1 komentář:

  1. psala jsem komentar, a ted zadne..

    ptala jsem te, zda bys mi mohla poslat fotky..

    Lan

    OdpovědětVymazat