pondělí 23. září 2013

Průvodce (ne zcela chudého) studenta po letní Ženevě III.

A nyní vzhůru do víru velkoměsta. Ženevu jsem navštívila jen dvakrát, takže ji nemám prochozenou skrz naskrz, abych vám řekla, kde jsou ta nejkouzelnější zákoutí, ale můžu vás připravit na typické turistické zážitky, které si jistě chcete odvést, jste-li v Ženevě prvně.



Ženeva má dvě dominanty. Katedrálu Sv. Petra a blankytné Ženevské jezero s vodní tryskou stříkající do výšky 140m.



Pokud pojedete z "Formule" či od letiště trolejbusem č. 18 až na konečnou, skončíte na Place Bel-Air, na ostrůvku kde Rhóna vytéká z jezera. Potom se ulicemi plnými sídel bank, šperkařstvími a hodinářstvími (ceny až oči přecházejí) můžete vydat k Place Neuve (foto u Koně), a hned naproti zaplout do stinného Parc des Bastillons, za jehož branami jsou na zemi velké šachy, které si můžete zahrát, na trávníčcích se občas hraje pétanque a hlavně početná lehátka jsou obležena snědými obyvateli Ženevy. Můžete si také rozložit deku a posvačit, prozkoumat park, nebo jen rychle projít.
 Potom už jste jen kousíček od Katedrály Sv. Petra, která vás pobaví rozličnými architektonickými slohy. Vstup se nachází ze směru, kde ja na mapě níže psáno Maison Tavel a je zdarma. Často vás před ním přepadne ženština, která vypadá, že chce podepsat nějakou petici, ale nenechte se zmást, dyndá příspěvek pro hluchoněmé.
Projdete-li katedrálou až do zadní části, můžete si za 4CHF koupit vstup na její převysokou věž, ze které je překrásný rozhled na celé město.  Prohlídku doporučuji zejména v celou, kdy bijí zvony, je to vážně rachot. Neotálejte, věž zavírá okolo 17h, ve večerních hodinách bývají v katedrále koncerty či mše...
V přilehlých uličkách je možno pojíst tradiční švýcarské sýrové fondue (hrnec rozpuštěného sýra s vínem/třešňovicí + pečivo) za cca 25CHF/osoba. Hledali jsme levnější variantu v ne tak turisticky profláklé lokalitě, ale nenašli jsme. Restauranty níže ve městě jsou např. o víkendu zavřené a i ty poněkud olezlé měly ceny stejné. Pokud se nechcete úplně přežrat a rádi trochu ušetříte, je možné si obědnat jedno fondue pro dva, za podmínky, že druhá osoba si dá salát (cca 10 CHF). Až se dostanete ke dnu kastrolu (a budete trochu picnutí), neostýchejte se požádat obsluhu, aby vám seškrábla výpeček na dně, dobře ví, že je to to nejlepší a má na to speciální škrabku ;-)


Map from PlanetWare.com


Po obědě můžete objevovat další krásy ženevských uliček, nebo, pokud je teplo, vydat se na koupák do Ženevského jezera! Lázně se nacházejí naproti vodní trysce, na výběžku "Jetée des Páquis". Odpolední vstupné dělalo něco kolem 2CHF. Na místě jsou převlékárny na klíček - nezjistili jsme, jak to funguje a tak jsme se kulišácky převlékli ve sprše, která je veřejná a dá se samozřejmě také zavřít. Povinná výbava: žabky a parťák hlídající suché svršky. Voda v jezeře je průzračná, chladivá a díky rozloze jezera se na ní dělají i vlnky. Ve vodě rostou chaluhy a při plavání vás možná budou šimrat na břiše. Potom možná zapomenete na všechny ty památky, co jste vyčetli v průvodci a chtěli jste je ještě navštívit...


Příště si řekneme, co k vidění je cestou domů ze Ženevy...

Žádné komentáře:

Okomentovat