úterý 16. července 2013

Průvodce (ne zcela chudého) studenta po letní Ženevě I.

Řekněme si to na rovinu, i přesto, že máte v plánu jíst řízečky z domova a spát ve Formuli (viz níže), vyjde vás výlet do Švýcarska na pěknou sumu. Vezmeme-li to tak, že dovolená je dovolená a zkrátka se rozhodneme, že nějaký ten chlup pustíme, pak tu mám několik tipů kde můžete své úspory utratit a taky přibližné částky.


Doprava:
V Ženevě je téměř v centru města letiště, nabízí se tudíž tato komfortní cesta.
Autem/busem trvá cesta okolo 16hod, čím dále jste na západ, tím jsou pohonné hmoty a občerstvení dražší. Cestou tam budete mít svačinu patrně z domova připravenou, na cestu zpět je dobré si vzít např. sušené maso a suchary, pokud nechcete utratit řádově stokoruny za pitomou bagetu na benzínce.

Ubytování:
Studentům je patrně známá síť francouzských ubytoven Formule 1. Pokoje jsou poměrně hezké, čisté, jako na reklamním obrázku:
Součástí pokoje je postel, pod ní tyč s několika ramínky, 1 židle, rohový stoleček, televize, elektrické zásuvky (redukce není třeba) a umyvadlo. I nějaký ten ručník dostanete. Sprchy a záchody jsou realizovány ve formě plastových komůrek na chodbách, kterých je poměrně dost, aby se v klidu vystřídalo celé osazenstvo hotelu. Komůrky jsou o poznání olezlejší než pokoje, proto s sebou určitě doporučuji žabky, skoro nic neváží a během výletu je často oceníte. Voda ve sprchách je zdarma, ale může se stát, že zrovna nebude moc teplá.
Ve Formuli je možno také posnídat, za cca 4 eura máte k dispozici toustový chléb, bagetu, bábovku, croissant, máslo, džemy, med, jablečnou přesnídávku, müsli, kávu, kakao a džus. Konzumace je neomezená, nicméně množství, které vydají na pultík omezené je, a tak se může stát, že pokud přijdete pozdě, moc toho na vás nezbyde. Na druhou stranu, nečekejte, že byste se u snídaně nějak extra nafutrovali. Jak jste si jistě všimli, všechno jídlo ke snídani je sladké, za chvíli vám poleze cukr i ušima a budete toho mít dost.
Pokoj pro tři na jednu noc + snídaně nás stály 37 euro.
Nejbližší hotel Formule 1 je na Francouzské straně, z centra tramvají č.18 k letišti (růžově) a potom ještě tak 2,5 km pěškem (modře).


Co pěkného v Ženevě zažít, se dozvíte zase příště...

Žádné komentáře:

Okomentovat