středa 27. října 2010

Aeolovy harfy

28. srpna 2009 v 23:20 | kriza |  Běželo kolem...
Blíží se podzim a vítr už nám brzy zapíská na strniska. Jak jsem zjistila, vítr může být i libozvučný muzikant a ne jen hvizd meluzíny, při kterém se chce zalézt za kamna. Různě po světě se staví tzv. Aeolovy harfy, struny vystavené na volných prostranstvích, které rozeznívá vítr. Funguje to tak, jak naznačuje následující animace. Vzduch který obtéká strunu se rozkmitá a tak vzniká zvuk.

Karman vortex street
Tento jev se nazývá Karman vortex street efekt, a je poměrně častý, vzniká na řekách za sloupky mostů, za vesly, dokonce v mracích za ostrovy, musí se na něj dávat pozor při konstrukci letadel - jejich křídla jsou taková, aby tento jev naopak nevznikal. Naopak hmyz dokáže mávat křídly tak, že tyto víry, které vytváří, znovu chytí a opětovně využije jejich energii.
A my, my jej můžeme využít ke krásné kratochvíli, v menší verzi pod okno, nebo raději něco většího, jako třeba tuto? A to je jedna z těch menších...
Wind Harp - Copyright � 1984, 2001 by Ron Konzak


 Tento "nástroj" využívali před tisícem let již staří Řekové, jak napovídá název. Aeolus byl bohem vzduchu, který údajně na harfu rád hrával.
Dnes se setkáváme se všemožným zpracováním, dokonce je možné spojit hraní a pouštění draků, pokud sestrojíte dostatečně velkého, aby strunu unesl. Dále je také možné sestrojit různé píšťaly, které zachytí vítr a hrají. V Asii se tak nařezávají stvoly bambusů a vznikají tzv skuhrající háje.

Žádné komentáře:

Okomentovat